Digiscoping, het door een telescoop fotograferen met een kleine digitale camera is voor vogelaars die de kijker vooral voor het observeren gebuiken, een aantrekkelijke optie.
De kwaliteit is vergeleken met foto's gemaakt door een digitale spiegelreflex minder, maar de prijs ook.


Benodigheden:

Telescoop (spottingscope)
Een goede telescoop met ED-glas (met een coating om de verschillen in lichtbreking van de verschillende kleuren te compenseren). Veel gebruikt worden de Swarovsky, Zeiss, Leica, Kowa en in mijn geval de Nikon ED-82A.
Een geschikt occulair. Het zoom-occulair van de Nikon is niet bruikbaar, het speciaal voor digiscoping ontwikkelde
DS-30x met een vast brandpunt wel.

Camera-adapter
Afhankelijk van camera en scope. De eerste digiscopers gebruikten de Nikon 995 en 4500 met een interne zoom, zodat met ringen gewerkt kan worden om de camera met het occulair te verbinden. Mijn camera heeft die mogelijkheid niet ,er is allen een statief-aansluiting.
Dus heb ik een Nikon-adapter,gemaakt voor Nikon-camera's met die aansluiting, behoorlijk omgebouwd.
Evenals de op de originele adapter aanwezige draad-ontspanner.

Camera
Een scope met camera is te vergelijken met een extreme telelens. Mijn combinatie heeft een brandpunt van
1080 tot 3240 mm. uitgedrukt in kleinbeeld equivalent.
Fuji Finepix F11, een camera met 3 x zoom en zeer weinig ruis bij de gogere ISO's. De camera heeft een 2.5 inch LCD-scherm wat bij daglicht moeilijk is te gebruiken bij het scherpstellen van de scope. Ik gebruik hiervoor een LCD-sunshade met loep (2x). Het bijgeleverde dopje moet echt gebruikt worden bij volle zon, de loep werkt als brandglas op het LCD-scherm. Ik heb al de nodige schade.
LCD- sunshade - Xtend-a-View Pro
http://www.photosolve.com/main/product/xtendaview/prowide/index.html

Doelzoeker
Het zoeken van het doel, bijv. een vogeltje in een boom, is door de zeer kleine beeldhoek zeer lastig. Hierom gebruik een Red-dot-sight (uit de schietsport). Een ledje projecteert een rode stip op een reflecterend glaasje.
http://www.herwijnenzoetermeer.nl/algemeen.htm
Statief
Een stevig statief met een videokop ter voorkoming van trillingen is een vereiste.Ik gebruik er twee: de Manfrotto B-044 en de zware B-028 Triman. Al met al sjouw je met heel wat uitrusting rond. Hiervoor heb ik de Scopack, een soort aan het statief bevestigde rugzak, waardoor ik het statief met bevestigde telescoop en kleine spulletjes in de bergruimte, op mijn rug draag.
In de laagste stand zijn de trillingen in het statief het meest gering, hierom digiscoop ik meestal zittend.


Schuiltent
Voor het fotograferen van zangvogels is een schuiltent
onontbeerlijk.